top of page

D'on venim i cap on anem

Tot i que el Ball de Bastons a Gelida és present des d'abans del 1900, no és fins el 1953 que l'escisió de la Colla Nova dels Bastoners de Gelida comporta el naixement dels Nous Bastoners de Gelida, sota el mestratge dels germans Comajuncosas, i que ha perdurat fins a l'actualitat.
 

​

Textos, imatges i informació extrets del llibre "50 anys de Bastoners" d'Enric Carafí Morera

1953

Els inicis dels Nous Bastoners de Gelida

La Colla feu el seu debut al Poble Espanyol el 14 de setembre d'aquell mateix any. El 1954, la colla assolí ressò nacional i internacional gràcies a haver obtingut el segon premi en el Concurs Internacional de Cançons i Danses de Sant Sebastià, en competició amb grups representants de Granada, Extremadura, Galícia, Santander, Escòcia, Bèlgica, Itàlia i altres països.

​

L'any següent, els mateixos bastoners participaren, amb èxit, en el Festival Internacional de Danses de Barbotan-Les Thermes, Gers (França) i actuaven a Banyuls (Catalunya francesa). 

​

El 1956 els Nous Bastoners emprengueren una gira internacional conjuntament amb l'Esbart Aureli Capmany, que aconseguí força ressò internacional.No va ser però fins l'any 1957 que als Nous Bastoners de Gelida se'ls va permetre actuar a la vila.

El relleu generacional: Les Colles Infantils

El 1958, a recer dels Nous Bastoners de Gelida neix per primera vegada una colla infantil que esdevindria un bon planter per a la continuitat del ball. Amb el transcurs del temps i posteriorment, s'en formarien tres més. Tot i la baixada de participació en la dècada dels anys 70, les colles infantils van perdurar durant els anys 80 i 90. 

​

En el llibre-programa de Festa Major de 1959, un autor que firma com a "A" diu:

​

"Avui dia Gelida presenta potser el nucli més viu i característic de l'actual Ball de Bastons, que es balla en determinats indrets de les nostres comarques. La tradició oral ens diu que ja a finals del segle XVIII - i probablement molt més abans- existien a Gelida els Bastoners".
 

​

1981

El renaixement dels Nous Bastoners

Malauradament, a finals del 1970 plegaren els Nous Bastoners amb el seu grup infantil per la falta de membres. No obstant, gràcies a l'èxit de la VI Trobada de Bastoners de Catalunya a Gelida (organitzada per l'Agrupació de Bastoners de Gelida), les ganes que mai moriren i l'esperit d'enlairar el nivell bastoner de Gelida, empenyeren a Joan i Andreu Comajuncoses a fer renèixer els Nous Bastoners durant la Festa Major de 1981. 

​

El 1982, participaren a les Jornades d'Estudi del I Congrés de Cultura Tradicional i Popular organitzat per la Generalitat a Sant Pere de Ribes, presentant el ball d'espases com a un ball en connexió amb el ball de bastons. 

Bastoners de Gelida des de 1953

El 17 d'Abril de 1983 s'inaugurà el Monument dedicat als Bastoners de Catalunya. En el pròleg del programa es feia palesa l'eufòria que es vivia al voltant del ball de bastons: ​

​

"La renaixença de la dansa popular a Gelida i arreu del País és ben palesa. [...] Desitjaríem que la joiosa esgarrifança que hom sent en sentir el picar dels bastons, l'encís de la seva música i el monument que avui inaugurem, perpetuín la continuitat i eixamplin arrreu els horitzons del ball de bastons".

​

El 1983 el grup s'adhereix a la Unió del Casal Gelidenc i iniciant a la seva pista el primer Festival d'Estiu. El 1985 la colla participa a la X Trobada Nacional de Bastoners de Catalunya.

​

El 1986, en el Concurs Internacional de Música i Dansa de Cantonigrós, els Nous Bastoners quedaren primers de Catalunya, segons d'Espanya, i sisens internacionalment. 

​

Les actuacions continuen arreu de la nostra geografia i la tradició es manté i engrandeix fins arribar a l'actualitat en que la vida de la dansa esdevé consolidada. La colla dels Nous Bastoners de Gelida, actualment coneguda com a Bastoners de Gelida, compta amb uns 18 membres entre balladors i flabiolaires, alguns d'ells amb llarga tradició familiar en la colla i més de 25 anys de balls de bastons sobre les espatlles 

Fotografia dels Bastoners de Gelida. 2018

bottom of page